söndag 27 december 2009

Våtmarker

Läste just ut Duktighetsfällan och Våtmarker. Har snart läst halva Jag är kvar hos er. Skönt att ta det lugnt för ett slag.
Våtmarker av Charlotte Roche var helt fantastisk. Vedervärdig. Äcklande. Verkligen rynka-på-näsan-må-illa-bok. Men så fantastiskt rolig och provocerande! Jag tänkte välja den till boken vi ska analysera till svenska-kursen. Har ju läst några stycken men ingen har varit tillräckligt bra för att jag ska orka tänka på det något mer efter att ha avslutat sista kapitlet. Den här vill jag bara citera massor ur och prata om! SÅ BRA.
Den handlar då om Helen som måste opereras efter att ett skärsår från en intimrakning har blivit infekterat, och kirurgen passar på att ta bort hennes hemorrojder också. Boken handlar om hennes sjukhusvistelse och när hon tänker tillbaka på gamla historier och hur hon ser på saker osv. Underhållning på hög nivå.

Bläddrar planlöst i den och citerar den sida jag slumpvis stannar på:
"Jag lägger helt enkelt påsen ovanpå och trycker till den lite så att den klibbar fast mot bitarna. Pizzakartonglocket med bitar och påsar lägger jag på mitt plåtskåp. Fingrarna är helt blodiga och hala. Torka av på sängen? Det skulle svina ner rejält. Inte heller på änglasärken. Samma svineri. Hm. Nåja. Det är ju bitar från min kropp. Även om de var inflammerade. Jag slickar helt enkelt av fingrarna, ett efter ett. Jag blir alltid väldigt stolt när jag kommer på sådana idéer."

Men nu ska jag fortsätta läsa om flickor med hjärntumörer och lyssna på musik. Återupptäcker gammal musik, så det blir lite Bright Eyes och Regina Spektor.

Regina Spektor – Samson
Bright Eyes – Haligh, Haligh, a Lie, Haligh

fredag 25 december 2009

It's not fair

Flow. Det är vad jag sitter och läser om. Flyt. När man helt uppslukas i kärnan av det man gör. Exempelvist skriver, ritar eller utför någon uppgift. Vad som helst. Det är inte som stressen. Stressen är när gapet mellan vill och kan bara blir större och större. När man har flyt så finns inget gap. Man vill och man kan och det är en så skön känsla.

Boken jag läser heter Duktighetsfällan av Joanna Rose och Aleksander Perski. Den är riktigt bra. Utöver att beskriva problematiken, hur man tidigare sett på det (historiskt), vilken statistik det finns och hur det påverkar den enskilda människan (symptom osv) så skrivs det också mycket om de som blev friska. Vilka metoder som finns att tillgå. Små tips att använda sig av i vardagen. Att det är jävligt svårt, även med enkla knep, men det är möjligt. Den är riktigt, riktigt, riktigt bra. Igenkännande kan man skratta åt det, för när det är en bok så finns ju distansen där. Fast när jag nu tänker efter så finns det inte så mycket kvar att skratta åt.

Flow. Det var något jag brukade känna när jag skrev prov. Jag brukade tycka om det, riktigt mycket faktiskt. Medan andra hade panik så kände jag lugn och självsäkerhet. Det var tillfredställande att sitta där och skriva. Mata ut allt som man tidigare matat in och det gick ju alltid bra. Numera känner jag samma panik som andra och lättnadens suck efter att det är över.
Det är dags att hitta nästa sak där mitt flow finns.

jag undrar vars.

torsdag 10 december 2009

Jag kan inte ens skriva en rubrik

Faktiskt har jag inte ens öppnat word. Jag blir tröttare, men är helt klar i huvudet. Jag sitter och funderar över motivation. När den inre motivationen inte finns där och ingen yttre fungerar, vad gör man då? Saker måste ju ändå bli gjorda. Man kan ju inte bara strunta i det.
Kanske jag hade kunnat tänka att om jag slutade sitta uppe och tvinga mig själv att vara vaken tills saker är gjorda, om jag började sova bättre så skulle jag orka mer och då skulle det inte vara lika jobbigt att göra saker vilket betyder att jag inte heller kommer vara tvungen att vara vaken lika länge. Bryta den onda spiralen. Fast det är ju inte så lätt. Att lägga om vanor.

Jag kan i alla fall vara glad åt att jag har börjat få igång träningen ordentligt. Gymet två gånger i veckan känns bra, inte som ett måste. Visserligen är mitt 10-gånger-kort snart slut, men jag får väl lösa det. Önska sig i julklapp. Fast det gjorde jag ju förra julen också, men vad är det för mening med att köpa ett träningskort åt någon som inte tränar? Fast den kommer ju aldrig börja träna om den inte har ett träningskort. Eller huuuur.

Nej jag sitter nog uppe inatt också. Det är dags att göra bort det värsta. Annars kommer allting ligga på en hög under den sista helgen och då vill jag verkligen inte göra saker. Jag vill ligga sömnlös över pirr i magen och tankar på spännande sätt att slå in julklappar, inte över uppsatser analyser och restuppgifter.
usch. nej.

Ett glas oboy gör nog allting lite bättre.

onsdag 2 december 2009

Ljusmanifestation

JO! förövrigt!
Idag ringde LO mig och sa HAJJÅÅÅ VILL DU TALAAAA? eller ja, lite seriösare kanske det var, men poängen är densamma!
Så nu ska jag få tala på Ljusmanifestationen nästa torsdag. Spännande!

Kom dit. Det är viktigt.

"Den 10 december klockan 17.00 så tänder vi 1 ljus för var 10:e arbetslös runt om i landet. De 40500 ljusen ska ge en bild över hur många människor som saknar ett arbete att gå till.
Vi manifesterar tillsammans för att visa ansvariga politiker att arbetslösheten är något som regeringen måste åtgärda.
Slut upp och visa hur många vi är som tycker att regeringen måste göra något åt arbetslösheten!

Plats:
Luleå, Gula Paviljongen
Piteå, Byxtorget
Boden, Gågatan
Kiruna, Kupoltorget

Samma tid gäller alla platser, alltså kl 17.00-18.00.
Det är LO som är arrangör för ljusmanifestationen. Men kolla med din kommunordförande när och var SSU ska samlas.

MVH
SSU Norrbotten"

http://www.facebook.com/event.php?eid=192341219903&ref=ts

tisdag 1 december 2009

Ingen modebloggare har en så crappy kamera

Jag hade tänkt skriva det här inlägget långt innan det nu faktiskt blev skrivet, men jag tog mig tydligen en behövlig tupplur ikväll. Hela dagen har jag varit på språng, lite bus i skolan och sedan gymet och stan. Så fort man lugnade ner sig och la sig ner så poff hade jag slocknat. Skönt visserligen. Har en hel del sömnskuld. Fast tuppluren gör nu att jag har än mer pluggskuld. Illa.

Efter gymet idag (vilket jag kommer att känna av imorgon hoppas jag) så gick jag och Maria in på Cubus och kikade. Nu när julkalendrar och likartat har kört igång så tänkte jag väl testa Cosmopolitans 24 grejer man kan göra. Idag var det välja ut en juldoft. De ville såklart att man skulle spenderaspendera, men jag tänkte väl bara att man kunde gå runt och kika och lukta på fantastiska dofter. Christina Aguilera's nya "By Night" är helt klart en favorit.

I övrigt läggs två tröjor från Cubus på min önskelista.


Och den här gick på 70 spänn så jag köpte den. Tjusig.



Men nu borde jag plugga. eller sova.